320 km fietsen
Op uiteenlopende hoogte in het Andesgebergte in de voetsporen van de Inca’s

Peru op een unieke wijze ervaren
Wat een uitdagende reisbestemming!

Een sociaal doel steunen
Bijdragen aan lokale communities en extra kansen voor kinderen in rurale gebieden van Peru

Over deze reis

Deze spectaculaire mountainbike-expeditie start in het goed ontwikkelde en voortvarende Cuzco, de Heilige Vallei van de Inca’s, naar het arme en achtergestelde Ayacucho, waar de projecten van StartUp4kids worden uitgevoerd.

De expeditie trekt over bergpaadjes dwars door de kern van dit unieke gebied: startend vanaf ruim 4.000 hoogte, door weelderige nevelwouden en diepe dalen. Kortom, heel veel verschillende landschappen en ecosystemen waar Peru zo bekend om staat.

Onderweg verblijven we bij lokale gastfamilies of kamperen we midden in de natuur. Er zijn zeven fietsdagen, waarvan één optioneel. We fietsen 40 tot 70 kilometer per dag, grotendeels onverhard en afdalingen, al zitten er zeker lange, pittige beklimmingen tussen. Een GPS-route is beschikbaar, alsook een overzichtskaart in Google Earth met waypoints, afstanden en hoogtes, hoogtedoorsnedes van de route, afstandstabellen, etc. De reis is geheel verzorgd, inclusief complete kampeeruitrusting, kok, volgauto, gids/begeleider te motor, professionele mountainbikegids, SU4K-begeleiding, reservefietsen, accommodaties en alle maaltijden behalve in de grotere plaatsen, waar je zelf genoeg keuze hebt.

Naast de expeditie is er voldoende tijd om culturele sites te bezoeken, zoals de Machu Picchu en te genieten van de Peruaanse cultuur.

Programma van dag tot dag

Zaterdag | Amsterdam – Lima Het is zover! Vertrek vanuit Amsterdam naar Lima, de hoofdstad van Peru.

Zondag | Lima – Cuzco – Ollantaytambo Vlucht naar Cuzco! Van daaruit naar Ollantaytambo, gelegen in de Heilige Vallei van de Inca’s. Tijd om te acclimatiseren en te genieten van het mooie dorpje en de omgeving!

Maandag | Vrije dag: Bezoek Machu Picchu of ontdekken Ollantaytambo Ontdek de omgeving! Kies voor een bezoek aan het spectaculaire Machu Picchu inclusief rondleiding! Je kan deze zelfs beklimmen! Of ontdek Ollantaytambo waar van alles te beleven is, waaronder de Pumamarka ruïnes!

Dinsdag | Downhill naar het huis van Julia in Huayopata | 1e fietsdag Eerste fietsdag! We rijden naar de pas Abra Malaga op 4.300m, waarna we vervolgens afdalen tot 1.500 meterhoogte. Geniet van de hoge grasvlaktes, gletsjers en de jungle met o.a. bananenbomen! Bij aankomst worden we door Julia ontvangen met een lunch en rondleiding. Zij verbouwt samen met haar man koffiebonen, fruit en cacaobonen.

Woensdag | Huayopata – Huancacalle | 2e fietsdag Nadat we naar het begin van de Vilcabamba Vallei zijn gebracht, pakken we de fiets. De vallei is prachtig groen en heerlijk rustig. Er zitten een paar fikse stijgingen tussen. De paden zijn breed en onverhard. Aan het einde van de middag komen we aan in Huancacalle waar we dineren en overnachten in een hostel.

Donderdag | Huancacalle – Vilcabamba – Huancacalle | 3e fietsdag Te voet bezoeken we de ruïnes van Vitcos en de Yurak Rumi rots, een mooie wandeling van een halve dag. Na de lunch fietsen we verder de vallei in naar het dorpje Vilcabamba, een mooi plaatsje met een mooi kerkje gebouwd door de Italiaanse priesters, en dalen we af naar Huancacalle.

Vrijdag | Huancacalle – Kamp 1 (Puya Raymundi Bos) | 4e fietsdag De fietstocht start direct met een lange klim van 1.450 hoogtemeters over 20 km over een redelijk breed pad in vrij goede staat. De pas op 4.430m hoogte is bereikt! Trek je windjack maar gauw aan! Vanaf hier dalen we ca. 700 hoogtemeters af over 11 km door een vredig dal met mooie dorpjes. Met een laatste klim fietsen we naar onze kampeerplek op 4.000m naast het indrukwekkende Puya Raymundi Bos met de Panta berg (5.840m) op de achtergrond. Hier wordt het wachten op een koude nacht!

Zaterdag | Puya Raymundi Bos – Kamp 2 (San Fernando) | 5e fietsdag We worden naar de hoogste pas gebracht en dalen dan op de fiets gedurende 2 uur over een onverhard pad met 2.230 hoogtemeters af naar het Peruaanse nevelwoud! Vogels spotten! Vervolgens worden we met vervoer gereden naar de volgende pas, genieten we van een picknick om daarna met de fiets af te dalen naar de kampeerplek bij San Fernando.

Zondag | San Fernando – Kamp 3 (Cruzpata) | 6e fietsdag Vanaf het kampement pakken we direct de fiets en dalen we via San Fernando af (2.200m) tot aan de Apurimac Rivier! Er zit ook een korte beklimming tussen. Na ca. 40 km worden we omhoog gebracht en overnachten we voorbij Cruzpata in een klein valleitje op 3.500m. Het zal weer een koude nacht worden…

Maandag | Cruzpata – Kamp 4 (Pacucha) | 7e fietsdag Laatste fietsuitdaging vandaag! Een redelijk lange route (40-50km) met aan het begin eerst meerdere beklimmingen en afdalingen van tussen de 200 en 300 hoogtemeters over soms erg uitdagende paden. Het laatste stuk rijden we met transport tot aan het Pacucha-meer, waar we met een mooi uitzicht onze fietsexpeditie afsluiten! We nemen afscheid van onze kok, de assistenten en de chauffeur van de kampeer-/keukenauto.

Dinsdag | Pacucha – eerste projectbezoek in Vilcashuaman of Vischongo Het eerste projectbezoek waar we voor hebben gefietst is een feit! We vertrekken vroeg naar Vilcashuaman of Vischongo en overnachten in een herbergje in één van de dorpjes. We zien en horen over de impact wat dit onderwijs heeft op de kinderen in dit achtergestelde gebied.

Woensdag | Tweede projectbezoek – Ayacucho Ook deze dag staat in het teken van projectbezoeken, waarna we rijden naar Ayacucho en logeren in het mooie hotel Via Via.

Donderdag | Ayacucho – vrije dag! Vandaag brengen we een bezoek aan het kantoor van FINCA Perú, de organisatie die StartUp4kids ondersteunt bij de projecten in deze regio. Verder is de dag vrij te besteden!

Vrijdag | Ayacucho – Lima – naar huis Het unieke avontuur zit er bijna op. We nemen een vroege vlucht naar Lima. Overdag is er wellicht nog tijd voor een uitstapje in Lima en ’s avonds stappen we op het vliegtuig terug naar huis.

Zaterdag | Aankomst in Nederland Aankomst op Schiphol. Een bijzondere ervaring rijker met een prestatie om trots op te zijn! Een ervaring waarmee je tevens bijgedragen hebt aan het bieden van een onafhankelijke toekomst voor Peruaanse kinderen in achtergestelde wijken…! Dank jullie wel!

Onderwijs voor kinderen in het rurale gebied Ayacucho in Peru

XtraBike4Peru is een initiatief van de StartUp4kids Foundation die ernaar streeft wereldwijd sociaal achtergestelde kinderen extra scholing te bieden, waarmee ze leren zich te ontplooien, kansen te benutten en hun eigen dromen waar te maken. Met deze reis draag je bij aan aanvullend onderwijs op sociaal, financieel en persoonlijk vlak voor Peruaanse kinderen in de armste regio van Peru, het departement Ayacucho. Dit onderwijs stimuleert hun zelfredzaamheid doordat hun kennis, zelfvertrouwen en bewustwording op deze gebieden worden vergroot, waardoor zij hun eigen toekomst kunnen creëren zoals zíj die wensen! Tijdens deze reis maak je kennis met de kinderen van StartUp4kids zodat je met eigen ogen zal zien wat het onderwijs voor de kinderen daar betekent.

Mocht jij je voor de uitdaging die je met jezelf aangaat op de fiets, extra willen inspannen voor deze kinderen, dan is het werven van sponsorgeld een mooi initiatief. Dit is geen verplichting, maar mag uiteraard wel!

Daarnaast wordt de reis uitgevoerd in samenwerking met een sociaal-maatschappelijke reisorganisatie die eco-toerisme hoog in het vaandel heeft staan om duurzaam toerisme te bevorderen.

Meer informatie vind je op https://www.startup4kids.nl/mountainbikereis-peru

Durf jij de uitdaging aan?
En wil je meer weten over het uitgebreide reisprogramma?

Neem contact met mij op!

Wanneer

 • Data:

  In mei en oktober

 • Duur:

  15 dagen, waarvan 7 dagen fietsen, bezoek culturele sites en projectbezoek

Locatie

 • Waar:

  Peru; Lima, Cuzco, Ollantaytambo, Huayopata, Huancacalle, Vilcabamba, Vilcashuaman, Vischongo

 • Aantal km:
  320 km, beginnend vanaf ruim 4.000m naar diepe dalen

Deelnemen

 • Voor wie:

  De mountainbike-expeditie is geschikt voor iedereen met een goede conditie en ervaring heeft met (technisch) mountainbiken. Je bent een gevorderde mountainbiker/fietser. Je beheerst de basistechnieken, hebt ervaring met klimmen en dalen op langere en technische stukken en je rijdt regelmatig mee in toertochten. Ervaring in de Ardennen of de Alpen is zeker een plus!

 • Deelnemers:

  minimaal 6, maximaal 14 personen per reis

 • Inschrijving:

  Je kunt je inschrijven als individu, met een groep of met een bedrijfsteam

Details

 • Partners:

Testimonials

Interesse in deze reis?

Neem nu contact op